57-годишният Рюте стана министър-председател на Нидерландия през 2010 г. От 2006 г.

...
57-годишният Рюте стана министър-председател на Нидерландия през 2010 г. От 2006 г.
Коментари Харесай

Тефлоновия Марк и Пинокио от низините - кой е новият шеф на НАТО Марк Рюте?

57-годишният Рюте стана министър-председател на Нидерландия през 2010 г. От 2006 година той е водач на дясноцентристката си партия VVD. При предходния министър-председател е заемал и поста държавен секретар по въпросите на образованието, културата и науката.

С повече от десетилетие като министър-председател зад тила си Марк Рюте е един от най-волевите в европейската политика. Той преведе дясноцентристката си демократична партия VVD през политически рецесии, като печелеше избори след избори. Последната му победа пристигна през март, няколко седмици откакто кабинетът му подаде оставка поради скандал, обвързван с благосъстоянието на децата.
 

 

Не е чудно, че той си завоюва прозвището " Тефлоновия Марк ", преодолявайки скандал за благосъстоянието на децата, при който хиляди родители бяха неправилно обвинени от данъчната работа на държавното управление му в машинация. Той също по този начин е бил обект на остри критики- по време на предизборната акция през 2012 г. в разгара на рецесията в еврозоната той даде обещание да не се дава  " нито цент повече за Гърция ", само че три години по-късно подкрепи многомилиардна избавителна помощ за Атина. Това докара до избор на съмнение, който той с лекост завоюва, макар че  лидерът на крайнодясната Партия на свободата Герт Вилдерс го нарече  " Пинокио от низините ".

" Изглежда, че нищо не му се лепва, а хората считат, че би трябвало да му се лепне - като абсурда с детските надбавки ", сподели пред BBC професор Том Луверзе от Лайденския университет. Той счита, че както неналичието на идеология, по този начин и прагматизмът са помогнали на  Рюте да остане на власт. " Той е бил подобаващ за фрагментираните, сложни времена, пред които са били изправени нидерландските държавни управления. "

Рюте постоянно е хвален за скромния си метод на живот, сходно на доста холандски водачи преди него - върви на работа с велосипед и употребява остаряла Nokia вместо смарт телефон.

 

Рюте има и репутацията на затворен човек, който всяка седмица е излизал на вечеря с майка си в индонезийски ресторант преди гибелта й. 
 

 

Покойният му татко е предприемач от Холандска Източна Индия, който е на 58 години, когато Марк се ражда. Първата брачна половинка на татко му умира в японски лагер, след което той се дами за сестра ѝ Мике и до 50-те години на предишния век живеят в Индонезия.

Марк Рюте е бил талантлив пианист в младежките си години и обмисля музикална кариера.

Той е най-малкият в фамилията си и учи в Хага, след което следва история в Лайден и се дипломира през 1992 година Работи за англо-холандската мултинационална компания Unilever и е активен в политиката на VVD и до 2006 година е водач на партията.

Когато става министър-председател през октомври 2010 година, той е първият либерал, който оглавява ръководеща коалиция в Нидерландия от повече от 90 години насам.

" Като цяло той наподобява като политик, който в личен проект работи добре с другите - а това оказва помощ в договарянията ", споделя професор Луверзе.

Рюте от дълго време е мощен покровител на Украйна, като след нахлуването на Русия в страната е управлявал отпущането на помощ в размер на над 3 милиарда евро, само че измежду поддръжниците на Киев има известни опасения, че той няма да подтикне страните членки да изразходват достатъчно  средства за военна поддръжка.

Като идващ началник на НАТО Рюте ще продължи да ръководи поддръжката на алианса за Украйна, до момента в който войната с Русия продължава.

Той също по този начин ще би трябвало да продължи да се бори с вътрешните напрежения в НАТО, които постоянно съставляват предизвикателство, когато става въпрос за даване на помощ на Украйна или за разширение на алианса.

И защото встъпва в служба единствено месец преди изборите в Съединени американски щати, Рюте ще дава отговор за подготовката на НАТО за евентуалното завръщане на някогашния президент Тръмп - върл песимист на НАТО - на поста.

 

Инфо: BBC

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР